Партія Християнсько-Демократичний Союз (ХДС) - створена 8 лютого 1997 року в Києві. Перша назва «Християнсько-Народний Союз» (ХНС).
У 2003 році відбувся VI позачерговий з'їзд, на якому до складу партії влилися представники інших партій християнсько-демократичного спрямування, а саме: Християнсько-демократична партія України (ХДПУ), Українська Християнсько-Демократична партія (УХДП) та Всеукраїнське об'єднання Християн (ВОХ). Делегати з'їзду ухвалили рішення про зміну назви партії ХНС на Християнсько-Демократичний Союз. Лідером партії був обраний Стретович Володимир Миколайович. З 1998 року ХДС бере участь у парламентських і президентських виборах.

У 2001 році партія - активний учасник блоку «Наша Україна», у складі якого в 2002 році представники партії увійшли у Верховну Раду України.
З 2 грудня 2002 року ХДС входить до складу Інтернаціоналу народних і християнсько-демократичних партій (CDI).
У 2006 році партія бере участь у парламентських та місцевих виборах у складі виборчого блоку «Наша Україна», делегує до Верховної Ради три народних депутата і 600 депутатів - до місцевих рад.

15 квітня 2007 року на міжпартійному з'їзді політичних партій «Народна Самооборона» і Християнсько-Демократичний Союз був створений виборчий блок «Народна самооборона» (НС). У 2008 році у складі блоку НС партія ХДС знову проходить до парламенту.
12 червня 2009 року на 5-ій Генеральній Асамблеї ECPM р. в Берн (Швейцарія) партія «Християнсько-Демократичний Союз» була офіційно прийнята до складу Європейського Християнського Політичного Руху.

Восени 2009 року, за ініціативи ХДС, створена Асоціація християнських демократів Східної Європи, в яку увійшли християнські демократи Росії, Білорусі, Литви та Вірменії.

У 2010 році партія ХДС вперше самостійно бере участь у місцевих виборах. За результатами виборів депутатами органів місцевого самоврядування стало близько 320 представників ХДС. У 2014 році на місцевих виборах партію у місцевих органах влади представляють 22 християнські демократи.

Друкований орган партії - газета «Християнський Демократ».

Сьогодні ХДС має обласні організації в 24 областях України і налічує 25 000 членів.

У вересні 2014 року на 15-у з`їзді партії ХДС головою організації обраний Черненко Олександр Валентинович, 25.09.1970 року народження, перший заступник міського голови м. Дніпродзержинськ.

Юридична адреса: місто Київ, вул. Богдана Хмельницького, 3-А

Телефон: +38 (044) 278-71-93