forum25.03.17.JPG

Міжнародний форум на тему майбутнього однієї з найвпливовіших політичних доктрин в Європі - християнської демократії - пройшов у Києві, Україна, 25 березня. Конференція відбулася за ініціативи та з нагоди 20-річчя партії Християнсько-Демократичний Союз при підтримці ECPM (Європейський Християнський Політичний Рух) та SGP (Реформістська партія Нідерландів).

Учасниками міжнародної конференції «Майбутнє християнської демократії: виклики та перспективи» стали близько 200 політиків-християн з різних куточків України і християнські демократи з Нідерландів, Грузії, Білорусі, а також науковці, судді, експерти, аналітики та громадські діячі.

Під час форуму обговорювалися теми перспектив і випробувань християнської демократії у Східній Європі, християнської демократії як політики надії та реалізму, впливу християнської ідеї на суспільство, ідентичності та цілісності в практичній діяльності християнських політиків, результатів нещодавніх парламентських виборів у Нідерландах, здобутків християнських партій, за яких проголосувало значно більше тисяч людей, ніж на попередніх виборах, перспектив християнської демократії в білоруських умовах, а також праворозуміння в сучасному християнстві.

Серед спікерів були Георгій Рухадзе, віце-президент Європейського Християнського Політичного Руху (ЕСРМ), Михайло Паночко, Головуючий у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій, Володимир Стретович, Почесний голова Християнсько-Демократичного Союзу, народний депутат України 2, 4, 5, 6 скликань, Кіс Кнулст, координатор міжнародних справ SGP, Aдріан Боргріве, професор ділового спілкування і міжкультурного менеджменту, Штінеке ван дер Граф, член Правління ЕСРМ, депутат парламенту від Християнського Союзу, Георгій Дмітрук, співголова Білоруської християнської демократії, Віктор Шишкін, народний депутат України 1, 2, 3 скликань, суддя Конституційного Суду в Україні у відставці, Іван Мозговий, доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри Сумського національного університету.

З привітаннями християнських демократів з 20-річним ювілеєм завітали голови дружніх політичних партій: Микола Поровський, голова Республіканської християнської партії, Юрій Кармазін, голова Партії захисників Вітчизни, Микола Габер, голова Патріотичної партії України, координатор Коаліції позапарламентських партій і громадських організацій. Найчастіше гості говорили про об’єднання зусиль, об’єднання заради перемоги над спільним ворогом та щиро бажали нового прориву у розвитку ХДС. Примітно, що голови інших українських партій заявили про те, що повністю підтримують і сповідують християнську ідеологію.

Друга частина міжнародного форуму була присвячена панельній дискусії на тему «Впровадження християнських цінностей в громадське, політичне, законодавче і культурне середовище». Своїм баченням та досягненнями з присутніми поділилися голова партії Християнсько-Демократичний Союз Олександр Черненко, голова правління Інституту релігійної свободи Олександр Заєць, керівник громадської спілки «Міжнародний Рух «Духовно-моральна цивілізація» Людмила Гуцол, учасник робочої групи Європейської Християнської Політичної Молоді від України, міжнародний секретар ХДСМ Аліна Коваль.

Під час обговорення значну увагу було приділено сьогоденню та причинам, чому християнська демократія досі не здобула значних успіхів на пострадянському просторі. Зокрема, почесний голова ХДС Володимир Стретович згадав про той момент, як у 1998 році ХДС мала стати парламентською партією, але спрацювала система обкрадання голосів у Центральній Виборчій Комісії і необхідні піввідсотка від ХДС перейшли до соціал-демократів, що тоді були при владі. А сьогоднішній поріг у 5% для проходження в парламент є надвисоким для малих неолігархічних партій.

Завершення конференції ознаменувалося прийняттям Резолюцій. Одну Резолюцію прийняли по березневій ситуації у Білорусі, в якій закликали владу Республіки Білорусь здійснити державну реєстрацію партії БХД та припинити репресії громадян, спрямовані проти порушення прав людини на свободу слова та масові зібрання (більше 1000 учасників мітингів були заарештовані протягом 10-25 березня). Другу Резолюцію Форуму прийняли про те, як мають діяти християнські демократи і закликають інших це робити відповідно до Божих заповідей, усвідомлюючи свою відповідальність перед Богом за майбутнє всієї європейської спільноти і задля нового етапу розвитку християнської демократії в Україні та світі.

Фотоальбом події можна переглянути за посиланням - https://www.facebook.com/pg/cduukraine/photos/?tab=album&album_id=658046214403646