GalaDinnerECPM.jpgХристиянська віра впливає на європейську політику сотні років. Багато сьогоднішніх важливих політичних цінностей без сумніву були сформовані під впливом християнства: справедливість, милосердя, свобода, гідність і солідарність.

Віра надихає багато європейських громадян і організацій активно сприяти добробуту суспільства в цілому. Поряд з цим існують т.зв. модерністські тенденції «поділу церкви і держави», що стверджують: немає місця релігії в політиці взагалі. Крім того, швидке зниження християнської віри в країнах Західної Європи, формування мультикультурного суспільства, підйом радикального ісламського тероризму і недавній приплив ісламських біженців змушують європейських політиків переглянути становище релігії в суспільстві і політиці. Наскільки уряд повинен бути терпимим до крайніх думок? Що можна сказати про християнську ідентичність європейських національних держав? Чи має політика бути «нейтральною» і «світською»?

Саме ці та багато інших питань обговорювалися молодими політиками-християнами на регіональній конференції ECPYouth в Тбілісі (Грузія) 29 вересня-2 жовтня, в якій взяли участь і молоді християнські демократи з України: прес-аташе партії ХДС Людмила Бойченко та активістка ХДСМ Аліна Коваль.

Пропонуємо вам ознайомитися з враженнями від поїздки. Фотоальбоми з поїздки можна переглянути на сторінці Фейсбук - https://www.facebook.com/groups/1753927308194580/

Протягом трьох днів ми мали можливість почути чудову лекцію відомого грузинського науковця з Інституту Азії та Африки у Тбілісі Тінатін Карозанідце на тему: «Іслам - релігія війни чи миру», під час якої були надані цікаві факти зародження тероризму та реальні його причини, а також методи, як нам, християнським демократам, співпрацювати з мусульманами.

Відвідування національних пам'яток культури - Мцхета - було неймовірним.
DSCN9221_.jpgТам ми познайомились з історією стародавньої столиці Грузії й відвідали 2 старовинні споруди, внесені до світової спадщини ЮНЕСКО: монастир Джварі (де у IV ст. свята Ніно з тодішнім царем Грузії встановили перший хрест) та Патріарший собор Свєтіцховелі (де за переказами знаходиться хітон Ісуса Христа, принесений з Єрусалиму жителем Мцхети Еліозом. Походження назви «Свєті-Цховелі» — «Животворящий Стовп» пов'язане з переказом про прийняття Грузією християнства).

Наступного дня на учасників конференції чекала купа неймовірних сюрпризів. Так, можливість відвідати месу Папи Римського у Тбілісі вранці та повномасштабна екскурсія у парламенті Грузії в післяобідню пору є цьому прикладом.

І, авжеж, лекція генерального директора ЕСРМ (Європейського Християнського Політичного Руху) Гідо ван Беузекома/ Guido van Beusekom на тему «Релігія та філософія» показала, наскільки важливою та відповідальною є позиція християнина у політиці для розвитку суспільства і країни.

Молоді християнські демократи вірять у те, що християни можуть та будуть відігравати вирішальну роль у сучасній європейській політиці. Лекції та робочі семінари надали «їжу для роздумів», так само як і практичні навички того, наскільки наша віра важлива в національній та міжнародній політиці.