DSCN7780_.jpgВітаю учасників форуму від Християнсько-Демократичного Союзу!

Питання, які сьогодні ми обговорюємо, на нашу думу, є надважливими, як в Україні, так і у світі в цілому.

Шановні друзі, брати і сестри, сьогодні ми говоримо про християнські цінності, їх розповсюдження та затвердження в нашому суспільстві.

Що таке цінність?

Що для тебе і мене є цінністю? Я вчора спитав свого сина Данііла, йому 15 років: «Сину, що для тебе цінність? Назви головну. Що для тебе надважливе?»  І тішусь тим, що він сказав не про екзамени в школі. А сказав, що для нього надважливе - це наша родина: батько, мати, сестра. Я думаю, що для всіх нас родина в християнському розумінні є великою цінністю. Але якщо підсумувати, то цінність - це те,що

- найбільш вартісне, найважливіше, що нам допомагає жити та розуміти сенс нашого життя.

Що таке Християнські цінності?

Християнські цінності мають дуже конкретну визначеність. До речі, про християнські цінності у світі, в повсякденному житті, в родині і в політиці сказано дуже багато. Дорогою до Києва сьогодні я ще раз переглядав інтернет з цієї теми і хочу сказати, що нам би не вистачило і року, щоби навіть зачитати все сказане та написане, особливо політиками. Тому я не буду зупинятися на розкритті цього поняття, а скажу, що для мене дуже коротко, але максимально чітко і всеосяжно визначено, що

-         Християнські цінності - це основні заповіді, які складають основу християнського вчення і віри християн.

DSCN7786_.jpg

Таким чином ми можемо з впевненістю говорити про те, що “вічні цінності християнства” – це ті моделі та правила людського буття і поведінки, що встановлені Заповідями Бога.

Наступна маленька частина ближче до суспільства і політики.

Це форма управління державою, яка має теж фундаментальні цінності, без яких вона не повинна існувати. Я кажу про демократію. Про ту саму, яка є не досконалою та не ідеальною, але вважається, що людство кращого ще не придумало. Я думаю, що ніхто не проти демократичних принципів такі, як життя та свобода людини. Життя - найвища цінність, а свобода у виборі, у слові, у зібранні та віросповіданні. Право обиратися і бути обраним і головне, що найвищим рівнем влади повинен володіти Народ. Звідси і демократія – народовладдя. Але дуже часто нібито демократичним шляхом, але розв’язуються війни і вмирають люди, обмежується свобода людини і народ не має ніякої влади у своїй країні. Прикладом може послужити псевдодемократичні референдуми, результатом яких стала анексія Криму, війна на сході і відповідно смерті і страждання людей. Тому я переконаний, що в основі демократичних процесів повинні стояти цінності, які є вічними і вищими над будь-якими формами управління. Цінності, які є непорушні і в нашому розумінні - це християнські цінності, які, до речі, є спільними і у інших вченнях та релігіях. Але ми сьогодні кажемо про християнські.

Таким чином, якщо людина  дотримується християнських принципів у своєму житті і політик в управлінні державою керується демократичними принципами, то ми повинні жити без війн, смертей і бути вільними, реалізовуючи кожен своє призначенні на цій землі, дане йому Богом.

А як зрозуміти, чи дотримується, наприклад, політик, народний депутат цих принципів? Я наведу один приклад.

Про християнські принципи і про себе так пише один політик.

«Якщо казати про Україну, то Християнські цінності мають величезний потенціал стати потужною об'єднавчою діалоговою платформою для представників різних конфесій в усіх куточках нашої країни, адже більше 90% українців вважають себе християнами. Я досить часто зустрічаюся з представниками християнських професійних спілок – християн-журналістів, християн-медиків, християн-підприємців. Більше того у громадському просторі успішно функціонує Альянс професіоналів-християн, який об'єднує віруючих фахівців різних професій для їх фахового, духовного та лідерського розвитку, а також для суспільного служіння через свою професію Богу та людям в церквах та суспільстві.

Я особисто неодноразово представляв Україну на щорічному молитовному сніданку у президента США Барака Обами, що послужило духовним збагаченням для мене як парламентарія та людини. Більше того, у стінах Верховної Ради функціонує група-депутатів, які на щотижневій основі зустрічаються та спілкуються на тему Бога.»

То скажіть мені, якщо 90 відсотків Українців вважають себе християнами. Ми маємо християн-бізнесменів, митців і політиків. Хто не знає про християнські цінності? Можливо, сліпий глухий і німий одночасно.

Я навмисно зачитав такий «ціннісний» виступ. І хочу сказати, повертаючись до політиків – християн. Такий виступ і багато інших ми можемо прочитати і почути. Цей виступ одного з топ-спікерів Партії регіонів в 2013 році якраз в ті часи, коли розкрадалися мільярди народних коштів з кишень кожного з нас, проводилися арешти і розгін Майдану з вбивствами. Ми часто бачимо публічних людей в церквах. Особливо люблять політики, щоби це висвітлювали ЗМІ і головне перед виборами. Чи не так?

Як можна казати про християнський принцип «не красти» - при цьому показувати мізерні офіційні доходи і вести водночас багате і шикарне багатомільйонне життя. Як можна казати про цінність родини і при цьому розлучатися з дружиною, будучи політичним лідером. Як можна, знаючи християнську цінність «говорити прямо і чесно», якщо так, то так, якщо ні, то ні. Реально обіцяти на виборах покращення, а на справді навмисно погіршувати життя народу.

Знати про принципи та цінності і дотримуватися християнських принципів та цінностей - зовсім різні речі.

Якщо людина дотримується християнських принципів, їй не потрібно про це говорити, ми побачимо її дії і по плодам зрозуміємо принциповість політика-бізнесмена або релігійного діяча. Тому треба щоби ті люди, які публічно пропагують впровадження християнських принципів у суспільстві самі були взірцем дотримання таких принципів.

Сподіваюсь що всі ми, які зібрались на цьому заході, саме такі люди.

І на завершення хочу сказати про необхідність об’єднання християн для реального впровадження у повсякденному житті християнських моральних принципів.

Позиції Християнських демократів - це знищення корупції, захист та розвиток малого та середнього бізнесу з одночасною ліквідацією олігархічних бізнес-монополій та всебічна підтримка українських християнських общин та церков з метою підтримки та затвердження вічних загальнолюдських цінностей у суспільстві, в першу чергу серед політиків та чиновників. Християнським демократам, як і іншим ідеологічним політичним партіям, практично не можливо самотужки подолати політичну корупцію в країні, отримати більшість в парламенті і створити політичну систему за європейськими та світовими демократичними стандартами на основі християнських цінностей. Наразі в країні до влади приходять політичні короткострокові проекти, профінансовані виключно олігархічними капіталом. Маючи фінансовий та медійний ресурс, користуючись безвідповідальністю і продажністю політиків, купка всім відомих олігархів  та їхніх фінансових груп, маніпулюючи свідомістю громадян, проводить у владу підконтрольних депутатів, мерів, чиновників, які корупційними діями наносять шкоду українському народу. І тільки революційні події, які час від часу збурюють багатомільйонний народ, поступово зменшують вплив корумпованих кіл.

Але під час революцій гинуть найкращі Українські сини та доньки. Такі події не тільки відкидають країну назад в духовному, економічному та соціальному розвитку, а і послаблюють зовнішні кордони - і як наслідок ми втрачаємо контроль над своїми територіями, в тому числі через агресивні дії східного сусіда Російську Федерацію.

Сьогодні, я думаю, вся світова спільнота усвідомлює, що тільки спільними зусиллями можливо подолати військові конфлікти, проблеми біженців та переселенців, екологічні питання і в контексті України протистояти агресивним діям східного сусіда.

Тому закликаю до об’єднання і партія Християнсько-Демократичний Союз  як політична сила закликає до співпраці всіх тих, хто хоче не тільки говорити, а реально діяти, приймаючи закони, долаючи корупцію, встановлюючи мир і спокій в країні, де кожна людина може реалізувати себе і прославити Бога своїм життям.

На завершення цитата з «Книги буття українського народу» (
XIХст.)

§ 88 (71) …Кожен чужинець, побувавши в Україні, дивувався, бо в жодній країні на світі так щиросердно не молилися до Бога, ніде так муж не любив своєї дружини, а діти не шанували своїх батьків, як в Україні».

Дякую за увагу!