ukrfemida.jpgХристиянсько-Демократичний Союз обурений ситуацією, що склалася в системі судової гілки влади в Україні.

Розпочата реформа за останні два роки не принесла очікуваних результатів, задерегулювані механізми судочинства призводять до того, що самі суди працюють у ще більш повільному темпі, ніж раніше. Хабарі лише зростають, процес затягується на роки.

Християнські демократи великий плюс вбачають у тому, що ЗМІ почали показувати процес досудового слідства в прямому ефірі. Яскраві приклади слідства над Г.Корбаном в Україні, Надією Савченко, Олегом Сенцовим та ін. в Росії демонструють заангажованість процесу, коли вироки виносяться наперед за вказівкою зверху. Це негативні риси і нашої системи, і гіпертрофовані в наших сусідів. Тепер українська громада має змогу на власні очі переконатися в тому, що таке українське судочинство, принаймні ті її представники, яким не доводилося стикатися з судами, бо хто пройшов ті «кола пеклу», добре знають.

Те, що пропонується для зміни судової системи кожним черговим президентом під соусом «реформа», призводить до повного нерозуміння громадськістю і відсутністю справедливості. Зі ЗМІ, з екранів телевізорів, на шпальтах газет, сторінках інтернету говорять про судову реформу, створені нові органи по відбору та звільненню суддів, контролю за їхньою діяльністю і т.і., а результату немає. Це те, що найбільше викликає незадоволення в громадян. Як християнські демократи, ми чудово розуміємо, що Справедливим є один суд - Суд Божий. Та держава існує для всіх громадян різного віросповідання, і атеїстів у тому числі, тому суди мають бути справедливими і в людській формі та по суті.

Християнсько-Демократичний Союз пропонує реальну судову реформу з використанням досвіду інших країн, коли остаточне рішення суду (вирок «винен/не винен», «прав/не прав»), визначатиме суд присяжних, а не один суддя чи колегія суддів. Саме громадяни України, присутні в залі судового засідання як «народні засідателі» повинні своїм таємним голосуванням визначати вирок у кримінальних та адміністративно-господарських справах. Це дозволить суттєво знизити рівень корупції у судовій системі, а можливо, взагалі ліквідувати.