ХДС виступає за Єдину Українську Православну Церкву з центром в Києві!

Звернення до Президента України

Шановний Петре Олексійовичу!

SofiyaKyivska.jpgХристиянсько-Демократичний Союз закликає Вас ініціювати обговорення на найвищому рівні статусу Української православної церкви Московського патріархату в Україні спільно з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій та християнськими громадськими організаціями.

ХДС вважає, що настав час об’єднатися в Єдину Православну Церкву з юрисдикцією Києва, а не Москви. До червня 2016 р., на коли запланований Всеправославний Собор, Українське православ’я повинно здійснити справжній прорив в питанні об’єднання християн в Україні. І підтримка цього процесу з боку влади та громадськості вкрай необхідна.

ХДС з початку свого заснування наприкінці 90-х років послідовно  відстоює та буде відстоювати одну позицію - в Україні має бути одна Українська помісна Церква, і не просто за назвою, а й по суті з керівним центром у м.Києві. Єдність православної церкви - це єдність України.

Сьогодні ми спостерігаємо традиційне і ганебне «тригетьманство» в православному середовищі. Більше того прості віруючі, особливо в південно-східних частинах країни, «змушені» молитися за московського патріарха Кирила, який відверто підтримує політику Путіна та російські війська на Донбасі, які вбивають українців, а священнослужителі УПЦ МП під час відправлення богослужінь не моляться за українських воїнів, які захищають незалежність і територіальну цілісність Держави України в зоні АТО.

ХДС підтримує природній і добровільний процес переходу парафій з Московського патріархату до Київського. По телебаченню ми бачимо сюжети бійок за приміщення церкви між вірянами за участі «тітушок» і «засланих козачків» спортивної зовнішності в балаклавах. Це свідчить про негідні дії керівників приходу, що виконують вказівки з Москви і відстоюють майно за будь-яку ціну, замість мирного врегулювання конфліктів.

Звертаємо увагу на те, що за інформацією українських ЗМІ, Російська православна церква активно займається політикою, освячуючи війни, які веде Путін, називає присутність російських військових в Україні «миротворчою місією» та має власні озброєні загони. Під її патронатом та прикриттям у складі паломницьких делегацій керівники терористів вивчали Україну та окупували Крим і Донбас.

Питання втрати коштів і контролю з втратою парафій в Україні - ось що найбільш болюче для Кремля.

В Україні Церква, за Конституцією, відділена від держави, а отже від політики, займається духовним розвитком громадян і саме через це має найбільший рівень довіри протягом усіх 25 років незалежності. Натомість у країні агресора на ділі церква і держава тісно пов’язані між собою. ХДС закликає не допустити такого злиття церкви та держави, як у Російській Федерації, що паралізує розвиток і першої, і другої.

Пропонуємо державі виробити механізм, при якому за рішенням суду здійснити перевірку фінансової діяльності церков МП і позбавляти державної реєстрації церковні об’єднання та релігійні організації МП, де місцева громада прийняла рішення про бажання ведення служби українською мовою та належність до Київського патріархату.

Для широкого інформування християнсько-демократичної спільноти прошу Вас, вельмишановний пане Президенте, проінформувати щодо здійснених кроків у цьому питанні письмово.

З повагою,

Олександр Черненко,