Обленерго на 100% корумпована олігархічна структура, - Олександр Черненко
kselektro3.jpg
Голова ХДС як представник Асоціації малого і середнього бізнесу Дніпропетровщини Олександр Черненко взяв участь у круглому столі програми
USAID і фонду «Східна Європа» «Лідерство в економічному врядуванні», присвяченому обговоренню законодавчих змін у сфері спрощення процедур підключення малого і середнього бізнесу до електромереж.

«На сьогоднішній день Обленерго - на 100% корумпована олігархічна структура», - заявив Олександр Черненко, виступаючи під час обговорення на круглому столі. І саме через це не треба радитися з ними, що нам, як державі та бізнес-громаді, потрібно робити в системі електропостачання і підключення до електромережі. «Ніяких зборів за будь-що, окрім продажу електроенергії, не може бути: ні за підключення, ні за технічні умови, ні за прокладання кабелю, тому що це робить підприємець своїм коштом», - додає християнський демократ, маючи реальний досвід у цій царині. Зокрема, О.Черненко, будучи заступником міського голови Дніпродзержинську, знає на практиці, як це підключати до електромережі приватних підприємців і мобільне містечко.

kselektro2.jpgТому, на думку Олександра Черненка, у законі потрібно чітко виписати, що структури обленерго мають право брати гроші тільки за продаж електричної енергії. Наступне і найголовніше питання - має бути ринок електроенергії, монополізму в цьому секторі не повинно бути. «Якщо обленерго заявляють про свою збитковість - до побачення, держава націоналізує збиткові підприємства, і нехай приходить інший інвестор, вкладає гроші та продає електроенергію», - такий рецепт пропонує О.Черненко, зауважуючи, що ніщо інше, а особливо чергове підняття тарифу для населення та юридичних осіб, українську громаду не влаштовує.

Довідково.

За рівнем підключення до електромереж Україна займає у світі 137 місце, а цей показник впливає на інвестиційну привабливість країни.

Дуже проблемними є технічні умови: оператор ринку, монополіст в нинішній Україні, диктує, яку саму інвестицію має зробити інвестор - як побудувати потужності, які прокласти мережі, а потім ще й безкоштовно передати їх на баланс монополіста.

Така ситуація з електропідключенням лягає тяжким тягарем на малий і середній бізнес, тому ХДС в Україні, як і у всій Європі, для захисту підприємців буде робити все можливе.