byudzetdity.jpgНародним депутатам України,
Голові Верховної Ради України Гройсману В.Б.
Президенту України Порошенко П.О.,
Копія: Уповноваженому Президента України з прав дитини Кулебі М.М.

Шановні народні депутати, пане Президенте!

Християнсько-Демократичний Союз закликає не приймати проект Державного бюджету на 2016 рік у цій редакції. Поданий проект повністю нівелює турботу держави про дітей і малозабезпечених громадян, відверто знущається з них, що є неприпустимим.

Для нашої партії діти - це святе! Турбота про них і захист має бути непорушним принципом, основним завданням влади, особливо в умовах економічної кризи, шаленої інфляції, війни.

Натомість, ми бачимо, що у Держбюджеті пропонується зменшення соціальних виплат, відміна пільгового харчування в дитячих садках і відміна освітньої субвенції сільським школам, де навчається менше 25 учнів, скорочення 10% працівників загальноосвітніх навчальних закладів, скорочення мережі ПТУ, ліцеїв, коледжів та ін. Пропонується також скасувати мінімальний розмір (30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку) допомоги на дитину одиноким матерям та на дитину, чиї батьки ухиляються від сплати аліментів. Остання пропозиція - взагалі кощунство та знущання над дітьми. Невже діти винні, що їх покинув батько чи не платить аліменти? Святе Письмо говорить, що дитина, залишена тільки собі, засоромлює матір свою. (Приповісті 29:15)

Держава замість турботи про дітей, відмовляється від них і пропонує місцевим радам вирішувати долю малолітніх на власний розсуд. Судячи зі складу місцевих рад після виборів, які оновилися менше ніж на третину, щасливе майбутнє наших дітей - під великою загрозою, бо місцеві депутати від різних олігархічних груп прийшли ділити гроші, влаштовувати бійки і скандали, а не турбуватися про дітей та малозабезпечених.

Християнські демократи обурені таким станом речей. Бажання держави на національному рівні позбутися відповідальності за долю підростаючого покоління порушує Конституцію України і Конвенцію з прав дитини, а саме про це говорять пункти в проекті Держбюджету на 2016 р.:

- організацію харчування дітей та вихованців у дошкільних та загальноосвітніх закладах передати на місцевий рівень та здійснювати за кошти місцевих бюджетів;

-рішення про пільги багатодітним сім’ям на безоплатний проїзд приймати органам місцевого самоврядування та здійснювати за рахунок місцевого бюджету;

- дозволити органам місцевого самоврядування самостійно визначати розмір плати за харчування дітей в дитсадках (зараз батьки сплачують 60% від вартості харчування у містах і 40% - у селах).

Все це породить великі корупційні діяння на місцевому рівні, особливо через відсутність контролю за діяльністю місцевих депутатів з боку громади, відсутність он-лайн трансляції сесій у більшості радах та відсутність механізму відкликання обраних місцевих депутатів!

Тому ХДС просить не ухвалювати проект бюджету в такій редакції. Шановний Петре Олексійовичу, в разі ухвалення парламентом такого Бюджету просимо ветувати його через норми, які значно погіршують становище дітей в Україні.

З повагою, голова ХДС
Олександр Черненко