«Шановні дніпродзержинці, які підтримали ХДС і мене на посаду міського голову, особисто висловлюю Вам щиру вдячність за віддані голоси та вашу довіру. На жаль, Вас – прогресивно мислячих і налаштованих на розуміння того, чим має займатися місцева влада, виявилося недостатньо для проходження партії Християнсько-Демократичний Союз до Дніпродзержинської міськради», - заявив голова ХДС Олександр Черненко, коментуючи результати голосування 25 жовтня.

Нагадаємо, що ХДС виходив з конкретними пропозиціями місцевого значення, а не з загальними всеукраїнськими лозунгами, як більшість. Ми пропонували встановлення людям безкоштовних лічильників (до речі, я на останню сесію цього депутатського корпусу 30 жовтня знову виноситиму дане питання), зміну роботи транспортної сфери (єдина муніципальна кампанія з квитком «єдиним» за 2 грн.), зміну годин прийому міських служб і піші патрулі правоохоронців на вулицях міста. Робимо висновок, що тих, хто не проголосував за нашу програму, цілком влаштовує робота міського транспорту, ціни на комунальні послуги, робота міських установ і служб. Значить, у вас все добре і лишилося дивитися, як мир і добробут відобразиться на вашому житті вже найближчим часом.

Низьку явку на місцевих виборах прогнозували експерти. Так, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко зазначає, що на місцевих виборах в Україні явка значно нижча, ніж на парламентських чи президентських і це в нас вже тенденція. Наступна причина, з якою ми погоджуємося повністю, це розчарованість виборців плюс засилля політичної реклами. Велика кількість нових політичних сил - і люди розгубилися, не знаючи, за кого голосувати. Всі соціологічні опитування показували 40-50% тих, хто не визначився, вони і не прийшли голосувати.

golospokupka.jpgЗафіксовані порушення виборчого законодавства – зникнення печаток виборчих дільниць, прямий підкуп виборців (від 100 до 800 грн. за голос), непрямий підкуп – у вигляді роздачі ковбаси перед самою дільницею, гречки, наборів з медикаментами, встановлення дитячих майданчиків і т.д. Цю виборчу кампанію можна сміливо назвати найбільш продажною.

«Опозиційний блок» уже заявив, що переміг у Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Одеській та Миколаївській областях. Такий результат говорить про те, що люди не хочуть реформ і європейських змін, відповідальності за своє конкретне місто, а обирають знову шлях до Совка, що є минулим, яке не повернеться, обирають розмиті лозунги про «мир і добробут». Люди проголосували знову ні за що, за швидкоплинні політичні проекти, схожі на «покращення вашого життя вже сьогодні».

Ми, християнські демократи, разом з місцевими громадами будемо слідкувати, як вони виконуватимуть свої обіцянки покращення вашого життя вже сьогодні і що в їхньому розумінні мир і добробут.