interwie.jpg- Чому Ви йдете на місцеві вибори? Ваші мотиви при висуванні на посаду мера міста?

Хочу зробити місто, в якому живу, містом, в якому хочеться жити. Моє завдання - привести в міську раду команду християнських демократів, які є людьми чесними та порядними, з новим мисленням, ніколи не були при владі та перебувають поза корупційними схемами, що встановилися роками. Бо лиш мер з командою відданих справі людей зможе зробити Дніпродзержинськ європейським містом, у якому хочеться жити.

- Вибори міського голови в Дніпродзержинську і всіх міста, де більше 90 тис. виборців, відбудуться у два тури. Які Ваші прогнози, хто вийде в другий тур?
Точно буде 2 тури. Поки, за опитуваннями, можна говорити, що в другому турі ми побачимо кандидата А.Білоусова. Найбільша інтрига - хто буде другим. Досить часто людина, яка пройшла у 2 тур з меншою кількістю голосів, в результаті перемагає на виборах. Тому я раджу голосувати за того, кого Ви вважаєте достойним.

- Що прагнете змінити в місті?
Моє завдання - впровадити європейські підходи і європейські цінності у життя міста. Коли мер на роботу їде велосипедом чи йде пішки, а не на Рендж Ровері за мільйон. Коли жителі міста можуть вільно поспілкуватися з мером на вулиці, а не лише через телекамери та газети. Коли мер чує проблеми з перших уст, реагує на них, коли відсутні проблеми, як доїхати на роботу і додому після роботи, коли місцеві комунальні служби, дитячі садки та школи працюють тоді, коли це потрібно. Знаю, що вирішення комунальних проблем затягується, тому що заклади міста закриті, коли нам треба, щоб вони працювали. Ми створимо нові робочі місця, введемо додаткові часи роботи, щоб міські структури приймали громадян з 8:00 до 20:00. Ми введемо квиток «Єдиний» за 2 гривні на всі види громадського транспорту та доб'ємося, щоб вулиці міста патрулювали піші поліцейські, адже це безпека і захист кожного, хто живе в Дніпродзержинську.

- Які найголовніші проблеми в місті Ви б визначили?
Ви знаєте, я прихильник європейського підходу, коли не депутат визначає, а його виборці вказують депутату, що робити, які дірки латати. Так, під час зустрічей зі мною жителі Дніпродзержинська все частіше звертаються зі скаргами на відсутність освітлення вулиць, незадовільний стан транспортних перевезень і дорогий проїзд у маршрутках, годинні черги та жахливі дороги, неможливість працюючій людині потрапити на прийом до чиновника, спокійно отримати довідку чи укласти договір з комунальними підприємствами по водо-, газо- і теплоенергозабезпеченню. Куди не глянь, у нашому міському господарстві - цілковиті дірки та велике провалля між чиновником і людиною, яка, звертаю Вашу увагу, найняла і платить чиновнику зарплатню, щоб він надавав якісні послуги в зручний для громадян час. По факту, чиновник працює на себе, або не працює взагалі, як-то прийом жителів 3 години протягом робочого дня двічі на тиждень.

- Що Ви пропонуєте, який вихід з цієї ситуації?
Застосувати відому в Європі практику - подовженого робочого дня, коли на півставки береться додатковий працівник, так званий «черговий» у певній організації. Він приходить, наприклад, на зміну о 16:00 і йде о 20:00, а графік роботи його попередника відповідно з 8:00 до 16:00. Таким чином громадянин зможе у зручний для нього час - чи то рано-вранці, чи то після своєї роботи ввечері - потрапити в потрібну йому інстанцію.

- Це ж додаткові робочі місця - додаткові витрати? А грошей не вистачає на елементарні речі, про капітальні ремонти будівель, доріг і дахів можна промовчати, не вистачає на достойні зарплати медикам, вчителям. Ну, якщо нема грошей, то звідки їх взяти?
Ось так і люблять відповідати. Але така відповідь - лукавство. Джерела ресурсів є, у нас бюджет більше 1 мільярда грн., потрібно лише використовувати місцеві ресурси на благо громадян, а не чиновників та авторитетних у певному сенсі осіб. Наш бюджет майже такий, як у місті Львові. Але порівняти інфраструктуру, дороги, роботу транспорту, освітлення дворів, безпечність з нами просто неможливо, я вже не кажу про європейські міста.

- Чи не тому у нас все так погано, що самі жителі пасивні, не цікавляться управлінням власного спільного майна в місті, яке розпродається від їхнього імені? Громадяни самі не контролюють тих, кого обирають.
Через пасивність мешканців і відсутність контролю такий безлад і став можливим. Ми маємо навчитися приймати рішення на громадських слуханнях і добиватися їхнього прийняття депутатами. Ми маємо знати своїх депутатів на окрузі і контролювати їхню роботу, а зараз майже ніхто не знає свого депутата на окрузі, хоч він 5 років працював. Слід навчати громаду, розширювати її можливості впливати на владу без жорсткого протистояння, яким є революція, майдан. Ще одного Майдану країна не витримає.

- Від виборів до виборів людей турбують питання, пов'язані з ЖКГ (ремонт даху, під'їзду, ліфту, тріщини в домі, освітлення вулиць і т.д.) Як зробити так, щоб цих проблем не було?
Чесно кажучи, мене дивує той факт, що в управлінні житлово-комунального господарства 53 особи, а толку немає. Щомісяця мешканці будинків сплачують квартплату, за рахунок якої повинен робитися ремонт у будинках, та розпорядники коштів постійно скаржаться на те, що грошей нема. Скажімо 80% людей щомісяця справно сплачують усі квитанції, а в чиїх карманах гроші осідають, куди діваються, лишається загадкою вже десятиліттями. Тому слід змінити систему управління, створювати ОСББ і самим управляти своїми будинками, самостійно встановлювати і розпоряджатися квартплатою, тоді на все вистачатиме коштів, як у моєму будинку, де вже 8 років діє ОСББ. Потрібно брати досвід європейських країн, в яких немає радянських пережитків у виглядів комунального господарства. Я готовий допомагати в цьому.

- І на останок питання, що хвилює практично всіх: як побороти корупцію в органах місцевої влади?
Коли я 5 місяців працював першим заступником мера, то боровся з корупцією у транспортній та житлово-комунальній сфері. Одному змінити ситуацію дуже важко і практично неможливо, це правда, тому зараз моє завдання - привести в міську раду команду християнських демократів, які є людьми чесними та порядними, з новим мисленням, ніколи не були при владі та не мають корупціогенного мислення. Тільки нові люди, які керуються у своєму житті принципом «не вкради, не обдури, не нашкодь», здатні побороти корупцію власним прикладом.

- Яким чином Ви знаходите таких людей?
По-перше, я звернувся з відкритим листом до громадян із закликом іти в депутати новим людям. Список відкритий і це прогресивний європейський досвід. Ми давно виступаємо за відкриті партійні списки, і я підтримав активних лідерів мікрорайону, які готові разом з нами дбати про місто, про свою вулицю і свій дім. По-друге, до списку входять перевірені роками люди, яким довіряють. Так що місця в списку партії ХДС не продаються, їх потрібно заслужити довірою людей. Серед кандидатів у міські депутати від ХДС - звичайні жителі Дніпродзержинська. Серед них і студенти, і викладачі, і робітники, і пенсіонери, і підприємці, і науковці - всі вони достойні бути депутатами. Приєднуйтесь і Ви до команди християнських демократів, допомагайте майбутнім депутатам замінити сьогоднішніх ледарів! Разом зробимо все, що в наших силах, аби змінити стару систему!