7             15 липня 2006 року біля стін Крехівського монастиря, що на Львівщині, у мальовничій місцині з’явилося наметове містечко, над яким замайорів прапор Всеукраїнської молодіжної громадської організації „Християнсько-Демократичний Союз Молоді”. Саме тут розпочалася молодіжна акція „Збудуємо храми разом”, яку організували спільно Харківський та Львівський осередки ХДСМ.

На зібрання приїхали голови міських осередків ХДСМ, члени та симпатики організації – молоді люди з різних міст України. День перед цим, 14 липня, у приміщенні Львівського міського офісу ХДС відбулася прес-конференція голови ВМГО ХДСМ Едуарда Ільїна, де він розповів журналістам про ідею, мету та завдання цієї акції, наголосивши, що ХДСМ хоче будувати як храми душі, об’єднуючи в організації однодумців, так і фізичною працею допомагати братам у монастирі. Такий формат акції став несподіванкою для журналістів та приємно здивував їх, про що свідчили запитання масмедійників.

У програмі заходу були екскурсії, лекції, дискусії, спільна молитва, спільний відпочинок – те, що дає змогу краще зрозуміти одне одного, а відтак, і зблизитися. Нічого ефективнішого для порозуміння, ніж особистий контакт, людство ще не винайшло. В умовах штучного загострення уваги на відмінностях між сходом і заходом України такі зустрічі молоді, зініційовані ХДСМ, важко переоцінити. Ми маємо плекати те, що нас згуртовує в одну націю, а не підкреслювати відмінності. Якщо головна, стрижнева ідея буде єдина, то відмінності автоматично трансформуються в особливості й лише взаємно збагатять нас. Харківський студент чи одеська студентка, побувавши у Крехові, у Львові, вже не вважатимуть їх чужими для себе – це їхня Батьківщина, цікава у своєму розмаїтті.

Учасники акції прослухали змістовні лекції, з якими виступили віце-ректор Українського Католицького Університету Мирослав Маринович, відомий мистецтвознавець Роман Яців, філолог Ірина Фаріон та голова ВМГО ХДСМ Едуард Ільїн.

Білосніжний з елементами сірого, як і саме життя, прапор ХДСМ недовго лопотів поблизу крехівських печер – на зміну тривалій спекотній погоді прийшла смуга затяжних дощів, отож організатори акції, аби запобігти застудам і не витрачати часу на пересиджування в наметах безконечного дощу, оперативно зорієнтувалися в ситуації, згорнули табір і переселили учасників у затишні номери готелю-гуртожитку Львівської політехніки. Що ж, труднощі, непередбачені обставини теж згуртовують і загартовують.

Молоді люди, що взяли участь в акції ХДСМ “Збудуємо храми разом”, залишилися задоволені – дякували організаторам, висловлювали надію на подальші зустрічі.

Організатори ж, серед яких Антон Бондарев, Роман Доброновський – від Харківського осередку ХДСМ, Олександр Ружицький, Василь Стефанів, Андрій Яців – від Львівського і, безперечно, головний тутор проекту Едуард Ільїн, навіть  не виспавшись (солодке почуття добре виконаної справи додає снаги), взялися до обговорення деталей наступних акцій ХДСМ.

Також відбулася плідна зустріч та прес-конференція з Головою управління у справах сімї, молоді та спорту Львівської ОДА Андрієм Корнатом, на якій було обговорено можливі напрями співпраці у форматі взаємодії держави та молодіжних організацій.

Взагалі хочеться відзначити великий резонанс, який спричинив у ЗМІ наш захід, про що свідчила присутність журналістів від радіо та ТБ, основних електронних інформаційних порталів. Питання ставилися гострі і прямі. Та й тематика запитань була широкого спектру  - від духовно-культурологічних до політичних.